sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Preparate de urzici

Alte beneficii naturale ale urzicii gasiti aici 



  • Mancare de urzici
    Incrediente:
    -1 kg de urzici,
    - o lingura de faina,
    -ulei

    Mod de preparare

    Urzicile se pun la fiert in apa clocotita. Dupa ce au fiert, si strecoara si se toaca marunt. Se pun din nou pe foc, si adauga faina, putin ulei si se amesteca din cand in cand. Si dilueaza putin cu zeama in care au fiert. Se servesc cu hrean sau cu mujdei si mamaliguta.

    • Ciorba de urzici

      Ingrediente

      Se folosesc aceleasi cantitati ca la ciorba de verdeata.2 l apa, 1 l bors, o farfurie adanca plina cu verdeata, 3 linguri orez, 1 bucatica zahar, sare, un galbenus, doua linguri smantana.
    • Mod de preparare

      Ciorba de urzici este o ciorba de legume sanatoasa si delicioasa. Se aleg urzici tinere, se spala, se oparesc si se pun la fiert intr-o oala cu apa. Se adauga o ceapa taiata marunt, orez sau crupe de porumb. Cand totul este fiert, se pune borsul fiert separat. Se potriveste de sare, se lasa sa mai dea un clocot.
    • Mod de servire

      Ciorba de urzici se serveste simpla sau dreasa cu smantana.

      • Rulada cu urzici

        Ingrediente:

        4-5 oua 
        300 g branza de care doriti 
        Ceapa verde
        1 ceapa alba
        O gramada mare de urzici 
        Marar
        Piper alb
        Cativa catei de usturoi
      • Mod de preparare

        Urzicile se curata de codite si apoi se spala in multe ape pana ne plictisim. Se scot cu mana urzicile penru a ramane apa cu nisip. Ceapa alba si usturoiul se toaca marunt. Intre timp se pune apa la fiert impreuna cu niste condimente. Cand da in clocot se adauga urzicile si se fierb vreo 10 minute. Se strecor, se toaca marunt, se caleste ceapa in ulei incins dupa care se adauga usturoiul si la urma urzicile. Se mai adauga putina apa de la fiertura de urzici si se mai lasa 10 minute pe foc. Se bat spuma albusurile cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza si ele separat si apoi se amesteca cele doua compozitii impreuna cu mararul tocat. piperul si branza sfaramata sau data prin razatoarea mica. Se tapeteaza o tava intinsa cu hartie de copt si se pune compozitia deomleta. Se da la cuptor pentru vreo 15 minute, in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea si cand e gata se rastoarna pe alta foaie de copt si cu ajutorul unei pensule se unge hartia lipita de omleta cu apa rece pentru a se dezlipi mai usor cat e calda. Se ruleaza imediat cat e calda si se lasa pana la racire. Se desface si se umple cu compozitia de urzici scursa bine si apoi se ruleaza. Se pune in folie alimentara sau de aluminiu si se da la rece pentru cateva ore. 
      • Mod de servire

        Se taie felii.


    • Placinta cu urzici

      Ingrediente:

      250 g foi de placinta
      500 g urzici tinere
      100 g margarina
      150 g cascaval ras sau branza de oi
      2 oua
    • Mod de preparare

      Placinta cu urzici este un preparat deosebit care trebuie preparat astfel: se aleg urzicile si se spala bine inainte de a fi puse la fiert in apa clocotita cu sare. Se strecoara apoi si se toaca marunt. Se amesteca cu putina margarina topita si 50 g cascaval. Separat, se fierb cele doua oua si se taie rondele. Apoi, se unge o tava cu margarina. Se aseaza pe masa foile de placinta si se stropesc una cate una cu margarina  topita dupa care se aseaza una peste alta. Pe jumatate din lungimea foilor se intinde piureul de urzici acoperit cu rondele de ou, iar cealalta jumatate a foilor se indoaie peste. Se aseaza placinta in tava unsa mai devreme cu margarina, se presara cascaval ras se se pune la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand cascavalul s-a rumenit. Se serveste calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu